Consult babymassage

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 12:32

Onlangs had ik een consult voor babymassage bij een lief jongentje van een paar maanden oud. Voor het gemak noem ik hem hier Luuk. Hij had veel last van krampjes en kon zijn ontlasting moeilijk kwijt. Hij dronk en sliep goed maar het poepen ging zo moeizaam. 

Zijn moeder vertelde me dat ze ivm de obstipatie naar de huisarts zijn gegaan toen Luuk nog maar 5 weken oud was. Wat ik toen hoorde vond ik onvoorstelbaar. De huisarts schreef namelijk een antibioticakuur voor! Van 7 dagen! Maar niet omdat deze baby ziek was.... Hij schreef deze kuur voor omdat een bijwerking van antibiotica, diarree is. Dat zou zijn ontlasting dan wel weer op gang helpen. En natuurlijk doe je dat als moeder zijnde. Je gaat ervanuit dat deze professional weet wat hij doet. 

Maar waarom vind ik dit nou zo erg? De obstipatie is er toch mee geholpen? Dit heeft meerdere redenen. Ik leg je graag uit waarom. 

 

- Een antibioticakuur wordt gegeven als er sprake is van een infectie veroorzaakt door een bacterie. Antibiotica heeft dan ook geen nut bij infecties veroorzaakt door virussen zoals (buik)griep en verkoudheid.
De antibiotica pakt dus bacteriën aan. Als er onnodig antibiotica wordt gegeven zoals in het geval bij Luuk, heb je kans dat je lichaam aan deze antibiotica gaat 'wennen'. Je wordt er ongevoelig voor. Met als gevolg dat als dit jongentje wél een keer een infectie heeft die behandeld moet worden met deze antibiotica, hij daar inmiddels ongevoelig voor is geworden en de antibiotica dus niet werkt.
Gelukkig zijn de meeste huisartsen steeds meer terughoudend met het starten van een antibioticakuur. Bij baby's en kinderen is er immers vaak sprake van een virusinfectie en zal antibiotica dus alleen maar meer kwaad doen dan goed.

- Er zijn zoveel andere manieren om een baby te helpen met zijn ontlasting. Het is van belang om te kijken naar de voeding. Krijgt het teveel, te weinig, is de samenstelling van de voeding wel goed? Krijgt de baby voldoende slaap? Hoe gaat het met drinken en plassen? Is er sprake van stress? 

 

Ik leerde deze moeder een buikjesmassage aan. Een ontspannen moment 1 of 2 x per dag. Met een natuurlijke olie om het masseren te vergemakkelijken. Deze buikmassage zorgt naast ontspanning ook voor een stimulatie van de darmperistaltiek. En dat bevordert het poepen.
We zijn inmiddels een tijdje verder. Deze moeder past de massage nog steeds dagelijks toe. Het is een onderdeel van hun dag geworden. Luuk vind dit heerlijk en het poepen gaat inmiddels een heel stuk beter!